• polupansion
• mediteranska kuhinja
• većina hrane iz vlastite proizvodnje
• otvorena terasa za goste
• vlastita plaža sa privezom za čamce
• piknik prostor u masliniku
• mogućnost sudjelovanja u berbi grožđa i maslina
• degustacija maslinovog ulja

Dobrodošli!
 
     
 
 
     
 

Blato


Osnovne informacije

Blato je svojom skladnom urbanističkom cjelinom zadivilo mnoge putopisce još u XVIII. st. Središtem mjesta proteže se prekrasan drvored lipa, dug više od 1 km, pa je poseban doživljaj proći njime u lipnju, kada lipe cvatu.

Najljepši se pogled na mjesto i okolicu pruža s ceste koja iz mjesta vodi na južnu obalu, do mora, gdje se može naći udoban smještaj. Tu su slikovite uvale Grščica i Prižba, te Karbuni i Potirna. Ispred njih nalazi se skupina otoka s lijepim plažama. Na sjevernoj obali nalazi se uvala Prigradica s dobrom lukom.

Blaćani su oduvijek držali do svoje tradicije i kulture, o čemu svjedoči 15 društava i udruga koje danas njeguju kulturu i običaje mjesta. Među njima je i Viteško udruženje »Kumpanija«, utemeljeno 1927. Viteška igra od boja, kumpanija, jedna je od prekrasnih blatskih tradicija, a izvodi se obvezno 28. travnja, na Blagdan sv. Vicence, zaštitnice mjesta, čije su kosti, dopuštenjem pape Pija VI. prenesene u Blato prije dva stoljeća.

Kumpanija je viteška borba dviju vojski koje žele pokazati spremnost za obranu svoga doma, a sjećanje je na daleka stoljeća kada je obrana otoka bila u rukama otočne domobranske postrojbe, kumpanije. Pošto mjesni glavar izgovori dopuštenje, vođa boraca, kapitan, počinje s »plesom od boja« kroz više plesnih figura.

Napose je zanimljiv dio igre u kojem zastavnik, alfir, izvodi ples s velikom zastavom. Kad vojnici pokažu što znaju i završi kumpanija, počinje veselje vojnika i djevojaka uz ples, tanac. Kumpanija se izvodi uz svirku mijeha i udaranje u veliki ratni bubanj, a od tisućljetnog običaja žrtvovanja vola odustalo se prije nekoliko desetljeća.

Sve se odvija pred crkvom Svih svetih, na plokati, u sugestivnom ambijentu, gdje se održavaju i druge svečanosti, priredbe i manifestacije.

Svetište Blažene Marije Propetog Isusa Petković

Svetište blažene Marije Propetog Isusa Petković nalazi se u Blatu na Korčuli, u »Kući matici« družbe Kćeri Milosrđa TSR sv. Franje. U ovom samostanu bl. Marija Propetog utemeljila je istoimenu Družbu te je počela svoj redovnički život i djelovanje.

Prostori svetišta nalaze se u prizemlju samostana ispod samostanske kapele »Krista Kralja«. Središnji prostor svetišta je kapela (kripta) bl. Marije Propetog, sa ispovjedaonicom i sakristijom. Uz ove prostore, a vezano na zajednički ulazni trijem svetišta, nalazi se manji muzej posvećen životu i djelu Blaženice. Na ulazni trijem svetišta nastavlja se klaustar samostana iz kojeg je ujedno i glavni ulaz u sam samostan.


 
 
     
 
++© Apartmani Bačić 2007 - 2024